laatst bijgewerkt:
5 juni 2012-31dec2016
o o o o m P i e t
home
om te
weten:

contact
over ons: hoe-wat-waarom
ook belangrijk:
winkelwaren
ooooma
Piet:
educatief
markten en activiteiten:
agenda
Pay4Play
ons alternatief voor kinderarbeid
indië-
indonesië
tanah air kita: land van herkomst
english
explanation
teman- textiel en links naar vrienden

HOME - NL
HOME - English explanation

Oooom Piet en de
16 september stichting
contact:
lexa_jaffe_klusman@yahoo.com
+31 655 391 341
+31 0715 144 802
bezoekadres - op afspraak!
woonhuis Walter en Lexa Jaffe
Plantsoen 35
2311KG Leiden
IBAN bankrekening:
NL70INGB0003378434
t.n.v. Jaffe te Leiden

KvK Leiden 41169266
BTWnr 804339557

 

links naar andere sites:

VivaVilt
fibreations.nl
simonedejong.nl
titi zaadnoordijkMariska Baars maakte met ons papier de hoezen van haar cd's- zelfs vermeld in de lovende recensie in Oor

natuurlijke materialen in werk van Greet en Bas Haasnoot, gekocht op de Boekkunstbeurs in de Pieterskerk

Jolande gebruikt hier zijdecocons en ook geklopte boombast bij haar vilt

de bij ons gehuurde betjak net terug van een ritje met een bruidspaar


de Tempat in volle glorie- foto door Simone voor "Vakantie & Vrije tijd"

gouden zijdecocons verwerkt in het kaft van het proefschrift dat de heer Mulder voor zijn kleinzoon inbond

 

teman- vrienden-
links

vooral kunstenaars lieten zich door Oooom Piets materialen inspireren-
klanten, collega's en leveranciers werden vrienden

De stichting achter Oooom Piet heeft het zelfs in de statuten staan: 'speels en creatief' en 'het stimuleren van kunst en kunstnijverheid' horen bij de doelstellingen van de 16 september stichting. Dat stimuleren hebben wij, vanaf het openen van onze Tempat in Leiden eind 2001 tot op heden steeds meer gedaan.
Het begon met iemand die in het net geopende winkeltje om materiaal vroeg om overheen te schilderen- als stewardess raapte zij in de tropen graag baaderen op- had ik die soms? Ja hoor- en meteen nam ik wat velletjes koperfolie mee. Groot succes- Oost-Indische inkt bleek daar heel goed op te pakken.
De grootste concentratie kunstenaars troffen wij al sinds een jaar eerder op de Boekkunstbeurs in de Leidse Pieterskerk. Daar vlogen de velletjes dungewalst koper weg. Een andere lokker voor kunstenaars waren onze Cricula en Attacus goudkanten en goudglanzende zijdecocons. Na een cursusje vilten bij Jolande van Luijk wisten de viltsters van Leiden en omstreken de weg naar de Tempat en de cocons goed te vinden.
Zo leerden wij Mariska kennen: zij had papier nodig voor haar cd-hoesje, en later hoorden wij de muziek van de cd en gingen naar een optreden van haar. Erg mooi, erg byzonder, met heel erg lang aangehouden tonen. Nu is zij vooral met beeldende kunst bezig. Tempat Oooom Piet is al jaren dicht, maar Mariska en Lexa zijn elkaar blijven ontmoeten.
Oooom Piet heeft nog steeds voorraad uit de tijd dat we een paar containers per jaar hierheen haalden. Die geven we soms kado of verkopen we ver onder de prijs aan mensen die iets doen in of voor Indonesië waar wij achterstaan. Dat kan de stichting Rumah Bambu zijn van onze Oooom Piet pasarhelpster Margriet. Zij heeft net als Oooom Piet iets kleinschaligs op touw gezet. In Jakarta, voor kinderen die veel hebben aan verbetering van hun basisschool- niet toevallig het gebied waar Margriet ook in Nederland mee bezig is, beroepsmatig. Maar ook Taman Indonesia in Overijssel is een instelling waar we graag mee samenwerken. Zij geven als familiebedrijf de Indische cultuur door aan volwassenen en kinderen met meer dan alleen de dieren van hun dieren- annex evenementenpark. lees meer bij www.taman-indonesia.nl

ook leveranciers in Indonesië werden soms vrienden

In Bali konden wij geen dieren-wayang meer inkopen wegens het plotselinge overlijden van dalang, poppenspeler en -maker Ketut Klinik. Maar in het Wayang-museum in Jakarta hadden wij een Kancilpop gezien van Ki Ledjar Subroto uit Jogja. Zowel van een klant hier, Esmeralda Zee-Hilal, als van iemand die ons in Jogja rondreed, Hamza, kregen wij zijn adres.
Met de nachtbus uit Bali kwamen wij al heel vroeg aan en namen direkt de becak, fietstaxi, naar zijn huis. Daar kregen wij heerlijke koffie van zijn helaas ondertussen overleden vrouw. En mochten een dutje doen in het aanpandende huis van zijn dochter. Na een verfrissend mandi-bad en lekkere tempe van de warung naast het huis zochten wij poppen uit of bespraken welke wij er nog bij wilden bestellen.
Zijn kleinzoon, Nanang, was nog echt klein- hij vond het maar matig als de poppen- waar hij van Ledjar altijd mee mocht spelen- door Lexa werden meegenomen. Jaren later reed hij diezelfde Lexa vrolijk naar haar logeeradres in Kota Gede en nodigde haar zelfs bij zijn ouders thuis voor de buka puasa- het 'openen' van de vast tijdens Ramadan.
Nanang, a.k.a. Ananto Wicaksono, gaf al van jongs af aan samen met Pak Ledjar Wayang Kancil voorstellingen. Kliniks bezoek aan de toen nog Pasar Malam Besar kon door zijn plotselinge dood niet doorgaan. Maar Ki Ledjar had al jaren veel contakten in Nederland en wou daar graag met Nanang samen optreden.
Na jaren zijn poppen te hebben verkocht, ook aan het Leidse Museum voor Volkenkunde, het Tropenmuseum Junior en Museum Bronbeek, lukte het in 2009 om hen hierheen te halen. In goede samenwerking met Tong Tong en vooral ook Hedi Hinzler. Zij tolkte bij de voorstellingen en verschafte hun een heerlijk logeeradres en regelde nieuwe wayang-projekten.
Museum Bronbeek en Hans van den Akker bedachten het Wayang Revolusi-projekt. Ledjar maakte een hele serie nieuwe poppen en Nanang zorgde voor een technische revolutie: de Wayang Animasi- een digitale versie met Ledjars poppen als uitgangspunt.
Samen met het jammergenoeg opgeheven Museum Nusantara in Delft regelde Hedi Wayang Willem- indrukwekkend door de visie bij het beschrijven van de strijd om onze eigen onafhankelijkheid, van de Spanjaarden, in de 80-jarige oorlog. Met een enorm geestig intermezzo met Jan Klaassen en Katrijn als wayang-figuren.
zoals In 2016 komen Ledjar en Nanang weer naar de Tong Tong Fair-
En omdat wij in de loop der tijd erg dol op Kantjil waren geworden vroegen wij aan Titi Zaadnoordijk, ooit onze buurvrouw op de Boekkunstbeurs, of zij een paar Kantjilverhalen wilde bewerken. Zij heeft dat met Kantjil steelt komkommers heel mooi gedaan- het probleem is alleen het vinden van een uitgever die de economische risico's aandurft van het lanceren van een nieuwe kinderboekenauteur.

Boekkunstbeurs, textielmarkten, het winkeltje-
en wat mensen doen met onze spullen

Erg leuk vinden wij om foto's te krijgen van wat kunstenaars en knutselaars met onze materialen hebben gemaakt. Eerst ging dat om klanten van de Boekkunstbeurs of van de Tempat, ons snuffelwinkeltje in Leiden dat nu dicht is. In voorjaar 2010 stonden wij op het Textiel-plus festival, in diezelfde Pieterskerk in Leiden waar wij in oktober of november altijd met zoveel plezier aan margedrukkers en boekbinders verkopen. Dat beviel zo goed dat wij sinds 2010 ook op de Texielmarkt in Warmond staan en in maart 2012 voor het eerst- bij grote uitzondering zo ver van Leiden- ook meededen aan de Textiel-plus dagen in de Libuinuskerk in Deventer. Wordt zeker vervolgd! En wij hopen op foto's van wat die enthousiaste kopers van onze brokken indigo en ons zijdevlies en de gouden wilde zijdecocons daarmee gemaakt hebben.

textiel- Oooom Piets verzamelde doeken

Het begon wat de textiel betreft met Jolande van Luijk, een oude vriendin-geworden Tempat-klant en viltster die nu in Peize woont en werkt. Zij is naast viltster ook papiermaker- het gaat haar om het maken van mooie dingen met vezels en natuurlijke materialen. Vandaar ook de naam Fibre-ations. Ooit volgde Lexa een cursus bij haar- heel leuk en inspirerend, zoals eigenlijk die hele vilterswereld.
Zijzelf wou graag mee naar wevers en batikmakers en kreeg het idee van textielreisjes. Dat bleek toch niet zo eenvoudig, maar in 2010 hebben we het toch gedaan. Met een klant geworden vriend die wij al jaren voor Oooom Piet bestond kenden gingen we naar Bali, Flores en Sumba en kochten samen de prachtigste ikats in.
Met de voorzitter van de 16 september stichting, Lexa's man Walter, reisden we bovendien naar de makers van speciale batik langs Java's noordkust en naar Madoera. Ook van Lexa's Indische familie is er bij ons thuis een interessante verzameling batik gegroeid. [naar boven]

 


onze velletjes koperfolie, op Bali gebruikt voor o.a. navelstrengdoosjes, door Nico van der Putten mooi gebruikt als omvatting van hout

een speciale doos die meneer Mulder met ons roggeleer maakte voor 60 jaar huwelijk
Buurtgenoten in de Tempat: Simone, kunstenaar die haar oog voor de schoonheid van het alledaagse met ons deelde, maakte met ons goudpapier en beschilderde bamboe Bali-dozen een byzonder mooie etalage. Piros, filmdecorbouwer uit Budapest, toverde wrakstukken die wij na de aardbeving in Jogja kochten om tot een prachtig kamerscherm- en meer!

rondfietsend in de buurt van ons snuffelwinkeltje zag je binnen veel vliegers, maskers en Bali-dozen; dit is een drakenmasker uit Jogja door Arthur getekend voor ons

ketting met viltkralen waarbij Jolande onze roggeruggewervels als tussenkraal gebruikte

HOME
English explanation

alle teksten en foto's mogen gebruikt,
mits niet voor commerciële doeleinden

©16 september stichting

laaatst bijgewerkt: 5 juni 2012-31dec2016