laatst bijgewerkt:
1 jan 2017
o o o o m P i e t
home
om te
weten:

contact
over ons: hoe-wat-waarom
ook belangrijk:
winkelwaren
ooooma
Piet:
educatief
markten en activiteiten:
agenda
Pay4Play
ons alternatief voor kinderarbeid
indië-
indonesië
tanah air kita: land van herkomst
english
explanation
teman- textiel en links naar vrienden

HOME - NL
HOME - English explanation

Oooom Piet en de
16 september stichting
contact:
lexa_jaffe_klusman@yahoo.com
+31 655 391 341
+31 0715 144 802
bezoekadres - op afspraak!
woonhuis Walter en Lexa Jaffe
Plantsoen 35
2311KG Leiden
IBAN bankrekening:
NL70INGB0003378434
t.n.v. Jaffe te Leiden

KvK Leiden 41169266
BTWnr 804339557

-per o.v. naar het bezoekadres
-per auto: parkeren en routes
-plattegronden

Priani met een boeketje voor Dadong- oma Lexa, van achter waar Pay4Play werkt en speelt
Oooom Piet's kinderproject Pay4Play is ons alternatief voor kinderarbeid- januari 2017 voor het laatst- wel jammer!
Oooom Piet heeft veel eigen ontwerpen- hier een hanger van zilver met lapiskralen die wij aan Ogehana in Bali gaven- het gaat om tijd om het zilver te poetsen en uit te stallen- dan gaan we bij ons thuis de grote voorraad verkopen op Zilver Zondagen

om te weten : contact  

hoe kan ik iets kopen bij Oooom Piet?

Dit is een snuffelsite met plaatjes en praatjes.
Bij de 'm' van 'markten en beurzen', de agenda, vind je gegevens over wanneer en waar Oooom Piet de eigen import verkoopt, met 'de geur van Indonesië', dwz niet dingen die speciaal voor toeristen gemaakt zijn. Tegenwoordig vooral kunstnijverheid en materialen voor textiel- en andere kunstenaars, want we staan niet meer op de Tong Tong Fair.
Maar waar vind je de foto's van de artikelen die Oooom Piet verkoopt?
Ma'af- sorry, die zijn er niet- want we zijn geen echte webshop, ook al willen we wat we nog hebben graag verkopen. Maar naast doeken en stoffen en 'tijdloze mode' is er niet zo heel veel meer en van elk artikel maar één of een vrij klein aantal. Dus om dat te fotograferen is nauwelijks de moeite waard.
Om een afspraak te maken met 'het nichtje van Oooom Piet', Lexa Jaffe-Klusman, is een mailtje het handigst. Als daarin staat wat iemand zoekt kunnen we alvast kijken of we het hebben en terugmailen. Als telefoon en huisadres ook in het mailtje staan kunnen we iets in de brievenbus stoppen of per telefoon een datum en tijd afpreken. In de kolom linksboven staan alle gegevens van Oooom Piet en de stichting die daar achter zit. De gegevens over hoe we te bereiken zijn per o.v. of auto staan hier onderaan.

hoe werkt deze site?

Helemaal bovenaan elke bladzij zijn er links naar de andere pagina's- telkens een letter van o-o-o-o-m P-i-e-t met daaronder een omschrijving die met diezelfde letter begint- en soms ook nog een standaardnaam zoals 'educatief', 'winkelwaren' etc. bij. Door te klikken op de letter zelf of op de omschrijving eronder kom je bij een bepaalde bladzij.
Dit is de bladzij van de eerste o- om te weten: contact. We hebben in de rechterkolom hier nog eens alle letters van o-o-o-o-m P-i-e-t geplaatst- met telkens een foto die met de letter en het onderwerp te maken heeft.
Bij de teman-bladzij horen links naar andere sites te openen te zijn. En door aardige klanten opgestuurde foto's van wat er met vooral op textielbeurzen en op de Boekkunstbeurs gekochte materialen gemaakt is. Maar de 'T' van Teman en Textiel is ´onder constructie´. Hier is bij de 't' een oude foto met Oooom Piet-spullen te zien die Peggy Schreuder bij een Indonesië-project op de Haanstra-school tentoonstelde. Voorbeelden van wat er bijv. door vilters met onze Cricula of Attacus goudcocons is gemaakt wachten op (her)plaatsing.
Bij elke bladzij van deze site staan, linksboven, onze adresgegevens. Door op de 'links' die bij uitgebreidere bladzijden onder die gegevens staan te klikken kom je direct bij de onderwerpen binnen die bladzij.
Ook hier staan foto's. Wij vertrouwen erop dat u van de mogelijkheid tot downloaden, ook van andere bestanden, geen misbruik maakt. Alle foto's hebben bij op deze site vrij weinig pixels. Dit is om de site niet te traag te maken.
De meeste foto's zijn gemaakt door Lexa Jaffe-Klusman of komen uit haar familie-albums. Ook Rita Sri Suwantari's foto's hebben wij met plezier geplaatst- zij hielp ons jarenlang op de PasarMalamBesar/Tong Tong Fair en reisde ook mee naar Pay4Play op Nusa Penida. Als kristen uit Java logeerde zij bij de gastvrije Hindoes van Nusa- een verrijkende ontmoeting voor beide partijen. Het copyright op alle foto's en teksten berust bij de 16 september stichting. [naar boven]

hoe zit het met verhuur?

Soms verhuren we ook artikelen zoals onze oude betjak en de laatste van onze grote vliegers en die ene nog overgebleven stralende Balinese pajoeng- parasol.
Het geld gaat- net als het geld uit de verkoop van onze oude voorraad- nog even naar Pay4Play, ons kinderprogramma in Limo op Nusa Penida, zustereiland van Bali. Wanneer we Pay4Play hebben afgebouwd hopen we dat er nog een tijdje genoeg omzet is om met het geld uit de verkoop bij te kunnen dragen aan de opleiding van andere jongeren die wij goed kennen in Bali en op Java.

Oooom Piet- 20 jaar eigen import-
eigen ontwerpen en verkoop zonder winstoogmerk

Oooom Piet is de Indische, handelende, tak van een familiestichting. Walter Jaffe is de bestuursvoorzitter van de stichting, Lexa Jaffe-Klusman, die na de tweede wereldoorlog weg moest uit haar geboorteland Indonesië, is de 'uitvoerend directeur'.
Wij wilden het echte Indonesië hierheen halen. En wij wilden mensen helpen aan geld te komen door hun producten en diensten te kopen- en zo mogelijk hier te verkopen. Zodat zij zelf konden bepalen waarvoor zij hun, eerlijk verdiende, geld het hardst nodig hadden. Lees voor meer bij de o van over ons: hoe-wat-waarom.
Voor velen was Oooom Piet die grote stand met alle vliegers op de Tong Tong Fair. Voor de laatste grote stand, in 2010, kregen we zelfs de prijs voor de allerbeste stand, de Ems Grizel-prijs.
In Leiden hadden we acht jaar een Tempat, onze eigen plek, een snuffelwinkeltje met veel klanten uit de buurt. Dat winkeltje sloten wij in december 2009.
Voor we de Tempat hadden stonden we op veel buitenbeurzen- van fleurig in Barneveld tot Pasar Perron in Utrecht en Jembatan in Amsterdam. Altijd met veel speelgoed en snel ontdekt door kinderen. Bovendien op de mooiste plekken omdat onze vliegers populair waren bij de organisatoren- ook in Delft op de Oosters Markt bij het toenmalige Museum Nusantara.
We hadden behalve 'echt Indisch' ook eigen ontwerpen- al vanaf het eerste begin in 1997. Veel kleding met speciale stoffen- de meelzakbloes en de Lombokjasjes hadden een trouwe fanclub.
We hebben ondertussen bijna genoeg opgeruimd om speciale verkoopmiddagen te kunnen houden voor onze eigen ontwerp sieraden en onze grote collectie erg mooie batiks en ikats.

Oooom Piet- de nabloei bij Tong Tong-
en Boekkunst en Textiel Festivals in Leiden

Van 2011 t/m 2016 stonden wij samen met Cok en meestal haar dochter Yutu in een veel kleinere stand, waar we naast kleding en doeken en stoffen ook onze laatste vliegers en kroepoekblikken, goelings en voorraadblikken verkochten. In 2015 was er toevallig een lege stand. Daarin mochten wij een Nusa penida-stand maken- heerlijk: eindelijk ruimte voor wat er bij Pay4Play gemaakt was- al spelende, maar toch geld verdienende. En we konden de mooie rang-rang en andere speciale doeken uit Nusa goed tot hun recht laten komen- en onze eigen foto's. Zoals die die we hier in de rechterkolom bij 'english explanation' hebben geplaatst.
Bij onze laatste stand, die van 2016, was ook Komang Ana er weer bij. Dit keer met vrouw en zoon. Astiti was als een vis in het water als verkoopster- Agus speelde met zijn vader rindik- bamboefoon, als welkom in de grote ontvangsthal en bij een aantal erg leuke workshops. En als klap op de vuurpeil kregen we ook deze keer, voor de combi-stand met Djait Cok uit Gianyar en het team uit Leiden/Hoofddorp en Belahpane alweer de Eerste Prijs voor beste stand. Heel erg leuk!
Verder stonden wij vanaf de sluiting van ons winkeltje elke zomer bij het Oude Raadhuis in Warmond, in de Pieterskerk in Leiden en de Libuinuskerk in Deventer- fantastische gelegenheden om nieuwe klanten te vinden voor onze textiel en onze liefde voor heel mooie- en ja: vaak kostbare- ikats en batiks te delen.
We houden voorlopig nog niet op met de verkoop van tjantings- wastrechtertjes om te batiken, natuurlijke verfstoffen, garens en meer aan lang niet altijd Indische klanten die daar spannende dingen mee maken. Zoals we al veel langer op de Boekkunstbeurs bij 'Drukwerk in de Marge' handgemaakte albums, boeken en kaarten en allerlei soorten handgeschept papier verkopen.

wat is Pay for Play?

Al in voorjaar 2009 begonnen wij met ons kinderprogramma. Wij proberen de kinderen van Pay4Play al spelend en knutselend te laten leren. Schoolvaardigheden, verantwoordelijkheid en meer.Voor elke middag dat ze goed meedoen, buiten schooltijd, krijgen zij geld. De kinderen, 4 tot 14 jaar oud, zijn trots op hun gaji- loon. Ze mogen het gebruiken zoals ze willen. Soms kopen ze snoep of speelgoed, maar het meeste geld gaat naar schoolbehoeften en kleding.
Ze vragen altijd hoeveel wij hier verkocht hebben- pas dan is het echt. Wij doen ons best! De laatste berichten over Pay4Play staan bij de m van markten en activiteiten- agenda; het hele verhaal, met motivering en geschiedenis bij de P van Pay4Play. [naar boven]

links naar buiten de site

De t van teman- vrienden: links, is gereserveerd voor verwijzingen naar en verbindingen met klanten, collega's en leveranciers met wie wij bevriend raakten. Als iemand ons foto's mailt van wat er met bij Oooom Piet gekochte spullen gedaan is plaatsen wij die met plezier- eventueel met vermelding van een relevante website.
Wel even geduld graag- het bijwerken van onze site gaat met horten en stoten. Ook omdat er maar één computer is die het programma heeft waarmee de site bewerkt kan worden

met openbaar vervoer naar ons "bezoekadres"

Het huis is groot, dus hard aan de bel trekken.

vanaf station Leiden Centraal

bus 28,169,182,185,186,187. Even aan de bestuurder vragen of de bus op het Levendaal stopt, zodat u niet de verkeerde kant op rijdt.
Uitstappen halte Kraaierstraat (zwarte stip op de plattegrond).
U loopt in de richting van de bus even door en slaat bij de Rijnstraat rechtsaf. Aan het eind linksaf- het 3e huis is Plantsoen 35.

vanaf
station Lammenschans- voor de trein uit Utrecht:
lopend:
de Lammenschansweg af (linksonder op de 1e plattegrond in geel) richting Geregracht, overkant van de singel bij het Plantsoen rechtsaf.
Het 3e huis voorbij de Rijnstraat is Plantsoen 35.
met de bus:
neem de 1e bus richting Centraal Station
Uitstappen halte Korevaarstraat. Ga meteen rechtsaf- dat is het Levendaal. Weer rechtsaf bij Rijnstraat, linksaf bij Plantsoen. Het 3e huis is Plantsoen 35. [naar boven]

met de auto naar ons bezoekadres

Er is op het Plantsoen, en in heel Leiden, strenge parkeerpolitie, die hoge boetes uitdeelt. Op het Plantsoen moet je een vergunning of een dure dagkaart hebben- uit de automaat tussen de Rijnstraat en de Kraaierstraat.
Wij mogen maar een beperkt aantal gastenkaarten per jaar aanschaffen, die wij reserveren voor bezoekende baby's, invaliden en klanten die veel moeten inladen.
Op het Levendaal zijn er parkeermeters, aan de ene kant voor een chipknip, aan de andere voor muntgeld. Hou er wel rekening mee dat de verkoopster lang van stof kan zijn en dat er soms veel tijd nodig is om iets te vinden in onze uitgebreide voorraad, dus let op uw parkeertijd- de parkeerpolitie is... zie boven!
U moet op het Plantsoen zijn- als U van de brug over de Singel bij de Kraaierstraat komt meteen rechtsaf- het derde huis voorbij de Rijnstraat is nummer 35.

Het huis is groot, dus hard aan de bel trekken.
[naar boven][naar boven]

om te weten: contact
over ons: hoe/wat/waarom

ook belangrijk: winkelwaren
(sabar aja!- nog even geduld)
ooooma Piet: educatief

markten en activiteiten: agenda

P
ay4Play: ons kinderprogramma
indië / indonesië Tanah Air Kita: ons 'land en water'

english explanation

teman- vrienden: links

HOME
English explanation

alle teksten en foto's mogen gebruikt,
mits niet voor commerciële doeleinden

©16 september stichting

laaatst bijgewerkt: 1 jan 2017