laatst bijgewerkt:
12 nov 2016
o o o o m P i e t
home
om te
weten:

contact
over ons: hoe-wat-waarom
ook belangrijk:
winkelwaren
ooooma
Piet:
educatief
markten en activiteiten:
agenda
Pay4Play
ons alternatief voor kinderarbeid
indië-
indonesië
tanah air kita: land van herkomst
english
explanation
teman- textiel en links naar vrienden

HOME - NL
HOME - English explanation

Oooom Piet en de
16 september stichting
contact:
lexa_jaffe_klusman@yahoo.com
+31 655 391 341
+31 0715 144 802
bezoekadres - op afspraak!
woonhuis Walter en Lexa Jaffe
Plantsoen 35
2311KG Leiden
IBAN bankrekening:
NL70INGB0003378434
t.n.v. Jaffe te Leiden

KvK Leiden 41169266
BTWnr 804339557
l
2015-op opa-omadag in de kleuterklas van onze kleindochter deelde oma Lexa een paar van onze laatste Dewi Sri-tjes uit- hier een meisje dat goed kijkt naar haar van palmblad gevlochten Godin van de Rijst- beschermvrouwe en brengster van vruchtbaarheid en dus succes

2014- de kleuters in Leiden maakten mooie tekeningen van 3 oktober in Leiden, voor de kleuters in Limo, Nusa Penida

2012- Herry kwam met haar gezin rond de Tong Tong Fair even uit Pekanbaru met heel speciale zijden doeken uit Riau- dus hingen wij onze hedendaagse batik tulis op uit de buurt van Yogyakarta en de batik Pasisir van de noordkust van Java

bij het zilver dat wacht op een rustiger tijd met zilverzondagen zitten ook de ontwerpen die Komang Ogehana net voor sluiting van de winkel maakte
2006/2016- Adi bespeelt de rindik- bamboefoon, bij onze buren in Limo- Komang Ana geeft met Agus straks workshops rindik op de Tong Tong Fair

2013-es tjendol- een favoriet drankje op Tong Tong- met de maker uit Java op pasar Mentigi- met nog meer schaafijs

markten en activiteiten:
agenda

beurzen: pas weer in 2017

Boekkunstbeurs- in het najaar

in de Pieterskerk, Leiden

Textielmarkt Oude Raadhuis Warmond
een zondag in de voorzomer

1997-2016 : tempo doeloe

de jaren van de Pasar Malam Besar/Tong Tong Fair

22 en 23 oktober verkochten wij met veel plezier allerlei Balinese spulletjes op het enorm boeiende Sangasari Festival in Volkenkunde in Leiden. En voorlopig blijven wij doorgaan met thuisverkoop.
Ook de Boekkunstbeurs in de Leidse Pieterskerk en de Textielmarkt in Warmond geven we voorlopig nog niet op. Daar treffen we altijd veel enthousiaste creatievelingen die ons graag meer ruimte gunnen in wat ooit kinderkamers waren en later ruimte voor fotografie en logerende vrienden en familie.
Maar 2016 was echt het laatste jaar met een Oooom Piet-stand op Tong Tong.
We waren in 2016 weer even terug bij 2004-2011 toen Cok Nilawati en Komang Anantara elk jaar weer kwamen helpen in de, ook door wat zij toevoegden, steeds grotere Oooom Piet-stand. Walter en dochter Anna, en trouwe helpster-van-vele-jaren Margriet hielpen vooral tijdens de drukke weekends ook weer als vanouds.
Maar Coks dochters hebben een baan en een studie in Bali- waardoor Lexa de knoop doorhakte en ook een punt zette achter de naaistand. Jammer maar helaas! Cok is wel te vinden op de overdekte markt van Gianyar, dus als u daar in de buurt bent kunt u toch nog zo'n mooie kebaya-op-maat laten maken.
Komang Ana, kwam voor het eerst sinds 2010 weer naar Nederland. Dit keer met zijn vrouw, die het jarenlang elke pasar-periode zonder hem had moeten stellen in Bali, en met hun zeer begaafde zoon Agus Satvika.
Vader&Zoon heetten elke dag 's ochtends en 's avonds de Tong Tong-bezoekers welkom in de ontvangsthal met hun spel op de bamboefoon. Daarnaast gaven zij drie keer workshops rindik spelen in de Bengkel.
Voor velen, Indisch of niet, is ‘de Pasar’, oftewel, al sinds 2010, de Tong Tong Fair, een jaarlijkse koempoelan - een reünie op z'n Indisch. Dat gold ook elk jaar voor Oooom Piet.
2016 was de 20e keer als standhouder- onze afscheidspasar- waar we voor de 2e keer de Ems Grizel-prijs kregen voor de Beste Stand!
Natuurlijk hopen wij nog vele jaren op de Pasar rond te slenteren. Te neuzen en te proeven, boeiende lezingen te horen en gezellig bij te ngobrol. Voor iedereen die van de geur van Indië-Indonesië houdt is er geen fijnere plek.

schoolprogramma's

'spelen is leren'

Oooom Piet heeft een sterke schooljuffen-achtergrond. En dan met nadruk op experimentele vormen van didactiek, zoals Maria Montessori's principe van Spelen is Leren.
In de verkoop hanteerden wij daarom de 'spaarpotprijs'voor kinderen die iets met hun eigen geld betaalden. Wij leerden op verjaarspartijtjes al spelende wat er in Indonesië allemaal heel anders gedaan wordt. En we werkten veel samen met, vooral, Nederlandse basisscholen.
Onze favoriete school is de O.B.S. Lucas van Leyden, waar wij met Oooom Piet begonnen met uitgebreide Indonesië programma's in groep 8. Later werkten wij veel met de kleutergroepen van Corrie Koenen. Wij kenden elkaar ook van de tijd dat Oooom Piet nog een winkel had in Leiden en we samen bij Jolande van Luijk viltten- ook klant.
In 2014 en 2015 deden Corrie en Lexa samen een textielproject op 'de Lucas', rond het thema "land en water". Een aantal leerkrachten stond helemaal open voor ons ambitieuze textielproject en Lexa's creatieve chaos. Zonder de hulp van de groepsdocenten was het nooit gelukt. En dat met grote groepen en lastige regels van het hedendaagse onderwijs!
Het resultaat was een grote gebatikte wanddoek; een hutspotmobile met ingrediënten van door de kleuters zelf geverfde, dichtgenaaide en gevulde textiel; tafellopers met zelfgemaakte stempels bedrukt en met shibori versierde raamornamenten. Als onderdeel van de Textielroute van het Textiel Festival 2015 in Leiden uitgestald in de Openbare Bibliotheek.
Daarnaast deden we ook uitwisselingsprojecten tussen leerlingen van scholen op Nusa Lembongan, Bali, en in Pekanbaru, Sumatra, en Kota Gede, Midden-Java en van scholen in Leiden en Rijswijk, Alphen en Utrecht in Nederland. Gezellige verrijkingsactiviteiten op scholen met veel kinderen met Turkse en Marokkaanse wortels- Lexa is zelf tenslotte ook allochtoon: geboren op Java.

Pay4Play

'Loon voor Spelen' onze alternatieve kinderarbeid

De jaren dat we met onze grote aanwezigheid op de Tong Tong Fair ophielden richtten we ons steeds meer op de kinderen in Limo, het dorp van ons kinderprogramma op Nusa Penida. Het accent bij Pay4Play lag al langer en steeds sterker op meer educatieve dan verkoopgerichte bezigheden. In 2016, ging ´Oooopa Piet´, stichtingvoorzitter Walter Jaffe mee om te helpen met die ontwikkeling.
Hij hielp Lexa, omdat die steeds vaker in Limo kwam gewoon Dadong- oma, met weer andere liedjes en spelletjes om praktisch Engels en rekenen te leren. Van Lexa kenden ze al kinderliedjes- ondertussen waren er een heel stel al tieners en werd het tijd voor bijv. 'Dont Worry, Be Happy'- met de hulp van Made Gata's zoon Yudis op de computer afgespeeld. Het refrein werd enthousiast door alle leeftijden- van 4 to/m 18, meegezongen.
Op papier en met Indonesische vertaling kregen zij de ingewikkeldere stukken tekst- die zij met oprechte belangstelling mee probeerden te lezen.
Walter bracht ook het wedstrijdelement in bij het rekenen. Bingo in het Engels! Dan blijkt het gebruiken van getallen echt heel iets anders dan het kunnen opdreunen van de cijfers in het Engels.
Nu nog zien dat het Walter lukt om een digitaal vervolg mogelijk te maken!
Voor meer: naar de P van Pay4Play.


2014- voor de workshop om chimpanzee opvangcentrum Tacugama in Sierra Leone te helpen kregen wij van de Boekkunstbeurs een grote hoekstand in de Pieterskerk
2015- natuurlijk geverfde garens van Ngurah in Tanglad- dankzij Made Gata mogen wij ook verfstoffen bij hem kopen- die wij ook in de Pieterskerk verkopen
2009- we kochten nog lang gouden zijdecocons bij- vooral de Cricula, boven- is iets waar mensen verliefd op worden- al is ook de Attacus, onder, mooi- we plukten een paar gouden, hoog in de bergen, om te laten zien dat ze echt puur natuur zijn

2003- Oooom Piet kreeg nog vóór Komang en Cok kwamen helpen al een eervolle vermelding voor het door ons uitgestraalde 'pasargevoel'.

2010- en ook in 2006- kwam Herry Lahamids moeder, 'Bu Kancil', als djait hier naaien, samen met Cok Nilawati- en in 2006 ook met Komangs zusje Wayan Suami
2010-de laatste grote Oooom Piet-stand, met meisjes die de terompong bespelen, en Mo de kendang, beide Balinese gamelan-instrumenten

2014- vlak voor Tong Tong 2014 maakte Hannekes groep 8 een batik wandkleed als afscheidskado voor de school- in mei 2015 pronkte het in de Leidse Openbare Bibliotheek

2015- groep 6 van de o.b.s. Lucas van Leyden maakte voor het Textielfestival met de inspirerende Shibori techniek o.a. deze doeken waaruit een vogelbeest werd geknipt en op koperdraad gespannen

2012- een wand vol kleurige kain kebaya- wij hebben nog steeds in voorraad, ook andere stoffen en kleding, bij ons thuis in Leiden

HOME
English explanation

alle teksten en foto's mogen gebruikt,
mits niet voor commerciële doeleinden

©16 september stichting

laaatst bijgewerkt: 12 nov 2016